Szolgáltatások és Vizsgálatok

Betegtájékoztató: Tisztelt Páciensünk!

Diagnosztikus célból Önnél aspirációs citológiai vizsgálat elvégzése indokolt. A vizsgálat mindenképpen az Ön érdekeit szolgálja, amelyet csak beleegyezése esetén végzünk el. Ez a tájékoztató informálja Önt a beavatkozásról.

Mi a FNAB?

(Fine Needle Aspiration Biopsy) Ezalatt az emberi testből, vékony orvosi tűvel nyert, sejt illetve esetenként váladék vételét értjük. A vizsgálandó területből nyert anyag citológiai vizsgálatot tesz lehetővé. Az FNAB egy jól bevált eljárás, amely megbízható diagnózist, esetenként (egyes cisztáknál) terápiát is szolgáltat.

Hogyan történik a vizsgálat?

A beavatkozást ambulánsan végezzük. Nem szükséges éhgyomorra jönnie! A vizsgálandó területet (néhány esetet leszámítva) először képalkotó eljárással (ultrahang) feltérképezzük. A mintavétel során az ultrahang kontroll növeli a vizsgálat biztonságát. (A tű helyzete az ultrahang készülék képernyőjén követhető.)

Fertőtlenítést követően, vékony orvosi tűt szúrunk a vizsgálandó területbe, amelyen át mintát nyerünk. A citológiai vizsgálat során ezt az anyagot vizsgáljuk. Vérzéscsillapítás céljából a mintavétel után, csakúgy, mint egy vérvétel után, a tűszúrás helyét rövid ideig vattatamponnal nyomás alatt kell tartani. Azt javasoljuk, hogy a mintavétel napján kerülje a túlzott fizikai megterhelést (nagytakarítás, sport stb.)Írjon nekünk!

Kérjük javítsa ki a hibás mezőket!